top of page

Muisti korvaa jatkuvasti muistoja uusilla

Mitä tapahtuu ihmisen aivoissa psykoterapiassa, kun asiakas kohtaa empaattisesti suhtautuvan terapeutin kanssa vaikeita muistoja? Eräs näkökohta asiaan..

Vuonna 2014 tehdyssä kokeessa Yhdysvalloissa New Yorkin yliopistossa toimiva Elizabeth Phelps havaitsi, että kytkös järkyttävän tapahtuman ja sen aiheuttaman tunnereaktion välillä voidaan purkaa, jolloin pelko lievenee. Phelps houkutteli ensin potilaat muistamaan järkyttävän tapahtuman ja antoi heti perään terapiaa, joka sai potilaat tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Kun muisto palautetaan mieleen, se on hetken epävakaa ja altis muuntelulle. Jos potilas saa tällöin terapiaa, muisto saattaa muuntua ja painua mieleen vähemmän pelottavassa muodossa. Terapeutin luoma ”väärä” muisto turvallisuuden tunteesta pystyi näin korvaamaan potilaan muistissa alun perin olleen muiston traumaattisesta tapahtumasta. Jos terapiaa annettiin ilman, että potilas palautti pelottavan muiston mieleensä, sen teho ei ollut lainkaan niin hyvä.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page